8 Ocak 2011 Cumartesi

Sakallı Poğaça ve Açma





Malzemeler:
1 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 1 su bardağı sıvıyağ ,1 tatlı kaşığı şeker, 1 pakat yaş maya , 2 yumurta ,1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar un
Üzeri için : Yumurta sarısı
İç harcı: Yağlı peynir veya krem peynir, maydanoz,kaşar peyniri rendesi
Yapılışı: Mayayı elinizle iyice ufalayın,ılık suve süt karışımında eritin.Bir bardak çiçek yağı üzerine azar azar ilave edin.2 yumurtayı kırın birinin sarısını üzeri için ayırın)yumurtalarıda karışıma katın.Şekeri ve tuzuda ilave ettikten sonra azar azar unu ilave edin.(yaklaşık 1 kg undan bir bardak un geriye kalıyor)Yoğurun.Hemen şekillendirip teside bekletebileceğiniz gibi şekillendirmedende mayalanması için bekletebilir sonra şekillendirebilirsiniz de. En son üstüne ayırdığınız yumurta sarısını çok yaydırmadan sürüp 170-180 derecelik fırında pişirin.Pişen hamurlar ılınınca bir bıçakla ortasından kesin krem yada yağlı peyniri hem ortasına hemde kestiğiniz ağız kısmına iyice sürün .Bir kısmını kaşar peynirine(rendenin ince tarafıyla rendeleyin) ,bir kısmınıda incecik kestiğiniz maydanoza bulayıp servis yapın AFİYET OLSUN!
NOT: Aynı hamuru kullanarak ben birde açma yaptım,oda iki yuvarlanmış şeridi birbirine dolayıp uçlarını birleştirerek oluyor.
Püf noktaları: 1. Hamurun mayalanıp mayalanmadığını anlamak için soğuk su dolu bir bardağa mayalı hamurdan bir parça atılır ve beklenir.Hamur bardaktaki suyun üst yüzeyine çıktıysa hamur mayalanmış demektir.
2.Yumurta sarısı hamurlarda hamurun tüm yüzeyine yaydırılmaz,bu hamurun daha az kabarmasına neden olur.

Hiç yorum yok: