26 Ocak 2011 Çarşamba

Doğum günü sofrası































İyi Akşamlar

Bugün fikir verir düşüncesiyle bir doğum günü sofrası paylaşmak istiyorum.
Elif 'in doğum günü sofrası nice mutlu yıllar diliyorum ve sofranın resimlerine geçiyorum.


Pasta dahil Kaniye Abla tarafından yapılmış tüm ikramlar.Eline sağlık.

Portakalların içinde havuçlu kereviz salatası var.Portakalları boşaltması biraz zahmetli olsada görüntü çok şık duruyor.

Pasta iki pasta tabanından oluşmuş arasında çikolatalı bir puding vardı.

Üstünde spatula olan kare borcamda ise patates salatası bulunmaktaydı.

Arkadaki rulo böreklerin iç harcı ise değişik hazırlanmıştı,mantar ıspanak ve beşamel sostan oluşan bir harcı vardı.Değişik ve lezzetli olmuştu,farklı bir iç harç alternatifi olabilir.




15 Ocak 2011 Cumartesi

3-2-1 poğaça (mayalılar tarih oluyor)

MALZEMELER: 3 kabartma tozu, 2 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı sıvıyağ , un (yaklaşık 4 su bardağı) 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı: isteğe göre değişir ama kıymalısı için;

200gr kıyma, 2 soğan, 2 çay bardağı iri çekilmiş ceviz, 1/2 çay bardağı sıvıyağ ,1 çay kaşığı tuz ,1 çay kaşığı pulbiber

Üzeri için; Galete unu

YAPILIŞI:

Önce kabartma tozları bir kaba dökülür,üzerine yoğurt ilave edilip kabarması beklenir.Sonra sıvıyağ ve azar azar un ilavesiyle kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur ilave edilir.

İçi içinde soğan çiçek yağında küp küp doğranıp hafif öldürülür.İçine kıyma ilave edilir.(ama kıyma çok kavrulmaz)

ocak söndürüldükten sonra cevizler ,tuz ,kırmızı biber katılıp iç harcın soğuması beklenir.

İç harç soğuyunca cev izden büyük hamur parçaları alınıp arasına malzeme konup şekil verilir . Galete ununa bulanıp tepsiye dizilir (hamurların birbirine değmemesine dikkat edin çünki çok kabarıyor)fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirilir.

iskender çorba

MALZEMELER: 1 su bardağı kırmızı mercimek,6 su bardağı su(et yada tavuk suyu), 1 kaşık tereyağ ,1 çaybardağı süt ,tuz , 1 kaşık un

YAPILIŞI: 1 kaşık tereyağda un hafif kavrulur, üzerine yıkanıp süzülmüş mercimek ilave edilir.Suyuda ilave edip çorbayı sık sık karıştırırız. Mercimekler pişince ocağı söndürürüz,çorbayı blendır dan geçirirken azar azarda sütümüzü ilave ederiz.İskender çorbamız nefis tadıyla hazır AFİYET OLSUN

8 Ocak 2011 Cumartesi

Sakallı Poğaça ve Açma





Malzemeler:
1 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 1 su bardağı sıvıyağ ,1 tatlı kaşığı şeker, 1 pakat yaş maya , 2 yumurta ,1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar un
Üzeri için : Yumurta sarısı
İç harcı: Yağlı peynir veya krem peynir, maydanoz,kaşar peyniri rendesi
Yapılışı: Mayayı elinizle iyice ufalayın,ılık suve süt karışımında eritin.Bir bardak çiçek yağı üzerine azar azar ilave edin.2 yumurtayı kırın birinin sarısını üzeri için ayırın)yumurtalarıda karışıma katın.Şekeri ve tuzuda ilave ettikten sonra azar azar unu ilave edin.(yaklaşık 1 kg undan bir bardak un geriye kalıyor)Yoğurun.Hemen şekillendirip teside bekletebileceğiniz gibi şekillendirmedende mayalanması için bekletebilir sonra şekillendirebilirsiniz de. En son üstüne ayırdığınız yumurta sarısını çok yaydırmadan sürüp 170-180 derecelik fırında pişirin.Pişen hamurlar ılınınca bir bıçakla ortasından kesin krem yada yağlı peyniri hem ortasına hemde kestiğiniz ağız kısmına iyice sürün .Bir kısmını kaşar peynirine(rendenin ince tarafıyla rendeleyin) ,bir kısmınıda incecik kestiğiniz maydanoza bulayıp servis yapın AFİYET OLSUN!
NOT: Aynı hamuru kullanarak ben birde açma yaptım,oda iki yuvarlanmış şeridi birbirine dolayıp uçlarını birleştirerek oluyor.
Püf noktaları: 1. Hamurun mayalanıp mayalanmadığını anlamak için soğuk su dolu bir bardağa mayalı hamurdan bir parça atılır ve beklenir.Hamur bardaktaki suyun üst yüzeyine çıktıysa hamur mayalanmış demektir.
2.Yumurta sarısı hamurlarda hamurun tüm yüzeyine yaydırılmaz,bu hamurun daha az kabarmasına neden olur.

3 Ocak 2011 Pazartesi

Mayalı pastahane poğaçası

Yumuşacık tadı tuzu yerinde sizi utandırmayacak poğaçalar bunlar!!!!

Bir ekmek makinem olmasına rağmen bir türlü alışkanlık haline getirip kullanamıyorum :( İnşallah ekmek tariflerimde yakın zamanda yer alır.
Şimdi poğaça ile ekmek makinası ne alaka işte o kullanamadığım ekmek makinasını mayalı hamurlarda kullanıyorum. Çokta güzel sonuç alıyorum pratik oluyor .Makinanın menüsünden hamur ayarını seçip ayarlıyorum , süt ve mayayı da koyup çalıştırıyorum.Böylece makina dönerek mayayı iyice mayalıyor.Şimdi gelelim tarife (malzemeler eldede yapsanız makinede de aynı):

Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık süt(parmağınızı değdirdiğinizde parmağınız yanmayacak)
1 paket yaş maya (yoksa 1,5 yemek kaşığı kuru maya)
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta (sarısı dışına ,akı içine)
1 su bardağı sıvıyağ
(isteğe bağlı dereotuda konabilir bu tarife)
1/2 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un ( yaklaşık 5 bardak)

Yapılışı:

Eğer makina kullanıyorsanız onun mayalanma süresine uyun .Elde yapıyorsanız hamuru temiz büyük bir poşete koyup ağzını bağlayın sıcak bir yerde 1,5-2 saat bekletin. Her iki yapılış şeklinde de şekil verip tepsiye dizdikten sonrada tepsi mayası 10 dk daha bekletin

İçine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz yada sade yapıp yarım demet dereotunu küçük küçük doğrayıp hamura da katabilirsiniz böylede çok güzel oluyor.
Denemeye değer şimdiden Afiyet olsun!